klenoty podzimu

KLENOTY PODZIMU PRO NAŠE ZDRAVÍ

Podzim skrývá mnoho klenotů, které mohou pozitivně ovlivňovat naše zdraví. Kořeny rostlin jsou ideálním příkladem. Rostliny před zimou stahují svoji sílu zpět do kořenů, aby přečkaly zimu a právě na podzim obsahují nejvíce blahodárných látek. Procházka alejí stromů, namalovaná samotným umělcem podzimem, sama o sobě působí kladně na náš organismus. Avšak při této cestě si nasbírejme pár kaštánků, tedy lesklých hnědých semen stromu jménem jírovec maďal, která se po staletí používají v lidovém léčitelství. V neposlední řadě se mnohým z nás pojí ke slovu podzim houbaření, i mezi houbami lze nalézt opravdové klenoty.

kořeny rostlin

Na kořeny léčivek se nejlépe vydáme po dešti, snáze je vyrýpneme z půdy. Poslouží motyčka, lopatka či existují i speciální rýče. Kořen „obyčejné“ pampelišky je velmi bohatý na hořčiny, které ozdravují játra, podporují metabolismus, lymfatický oběh a vylaďují trávicí systém. Také kořeny pýru plazivého jsou účinným přírodním prostředkem pro regeneraci jater, prospívají trávení, pomáhají i při zánětu močových cest. Mohou ulevit i při alergii, revmatismu a vyrážkách. Dále kořen čekanky obecné podporuje zdravé trávení, metabolismus, činnost žlučníku a posiluje játra, působí blahodárně na žaludeční obtíže. Šťáva z něj posiluje pleť a podporuje růst vlasů. Kořen proskurníku je zase velmi prospěšný při nachlazení, kašli, zánětu průdušek, léčí i zanícené sliznice trávicího i močového ústrojí.

Po nasbírání máme tři možnosti zpracování: odvar, macerát, sušení pro pozdější využití.

  1. Odvar
    Nasekaný kořen vhodíme do studené vody a pomalu přivedeme k varu. Poté necháme 5-10 minut mírně probublávat pod pokličkou a po odstavení z ohně ještě 15 minut vyluhovat.
     
  2. Macerát
    Pro zachování cenných látek (jako je např. hojivý sliz u proskurníku) je nejlepším postupem přípravy macerát. Nasekaný nebo podrcený kořen necháme louhovat ve vodě při pokojové teplotě přes noc a poté ho pouze ohřejeme na teplotu příjemnou pro popíjení.
     
  3. Sušení
    Kořeny nakrájíme na co nejtenčí plátky a sušíme je v sušičce nebo v horkovzdušné troubě při teplotě do 45 °C. Pokud je však chceme sušit přirozeně, vybereme teplé místo se stálým průvanem a plátky rozložíme na síto. Na rozdíl od nadzemních částí rostlin většině kořenů nevadí ani sušení na slunci. Pro zachování kvality je důležité nejen dokonalé proschnutí, ale i následné uchovávání v suchu. Vysušené kořeny snadno nasají vzdušnou vlhkost, napadnou je plísně a poté mohou zdraví spíše uškodit. Skladujeme je proto v dobře těsnících nádobách, do kterých můžeme vložit sáček se silikagelem (bývá i součástí balení vitaminů, někdy se nachází ve víčku).

kaštany

Látky obsažené v kaštanech působí antibakteriálně a protizánětlivě. Kaštany pomáhají na bolavé klouby, při revmatismu, artritidě, dně, léčí vodnatelnost, popáleniny, omrzliny, bércové vředy, ekzémy a jiné kožní defekty, uleví při bolestech zad. Extrakt z kaštanů se využívá při zánětu žil a křečových žilách, trombóze, hemoroidech a při otocích způsobených městnáním žilní krve v nohou. Kaštany také zlepšují otoky (i lymfatické), zvyšuji pevnost a pružnost cév.

Po nasbírání kaštanů máme několik možností zpracování podle účelu použití.

  1. Tinktura pro bolavé klouby a svaly či při problémech cévního systému proti arterioskleróze nebo pro periferní prokrvení
    Tinkturu můžeme vyrobit 2 způsoby – Nasbírané kaštany (10) najemno nasekáme a zalijeme 200 ml francovky nebo lékárenského lihu. Ve tmě a chladu za občasného protřepání necháme tři týdny macerovat. Pak scedíme a nalijeme do čisté lahvičky nebo nasbírané kaštany (20) oloupeme a nastrouháme či rozdrtíme v mixéru. Vzniklou drť ve sklenici zalijeme 500 ml čirého nejméně 40% alkoholu (vodka, slivovice). Uzavřeme a necháme asi měsíc macerovat. Potom scedíme do čisté láhve. Kaštanovou tinkturu skladujeme na temném a chladném místě.
    Bolavé svaly a klouby nebo otoky buď potíráme, nebo tinkturu nalijeme do rozprašovače a aplikujeme bolavá místa, ideálně po koupeli. Ke vnitřnímu užití při problémech cévního systému proti arterioskleróze nebo pro periferní prokrvení pak tinkturu užíváme podle toho, kolik vážíme. Jeden kilogram = jedna kapka; vážíme-li 60 kg, můžeme tedy užívat např. třikrát denně 20 kapek. Celou kúru pak opakujeme maximálně po dobu 3 týdnů, pokud chcete kúru opakovat, je vhodné zařadit dvou až tří měsíční pauzu.
     
  2. Koupel proti otokům a celulitidě
    Zhruba 4 lžíce nasekaných kaštanů a 3 hrsti nasekaných smrkových větviček smrku přelijeme 4 litry vroucí vody a necháme asi 90 minut vyluhovat. Přecedíme a nalijeme do vody ve vaně. V koupeli zůstaneme 15–20 minut. Potom se zabalíme do deky, lehneme si a dopřejeme si 20 minutovou relaxaci. Opakujeme jednou za 5–7 dnů.
     
  3. Sáček kaštanů pro podporu plodnosti a pro posílení imunity přes zimní období
    Plod jírovce maďalu je také pradávným symbolem plodnosti. Podle lidové tradice by ženy, které se snaží otěhotnět, měly nosit 9 kaštanů stále při sobě, nejlépe v dolní části těla, to samé platí pro budoucí tatínky. Dále také spaní na kaštanech nás má přes zimu ochránit před nachlazením, kašlem a rýmou. Úlevu přinesou i při křečových žilách, revmatismu, bolestech páteře, bolestech hlavy i při zánětech močových cest. Kaštany (počet podle věku +1 navíc) dáme pod polštář tak, aby nás netlačily. Měli bychom na nich spát až do prvního jarního dne a pak je spálit.

houby

 

Pýchavka obecná
Pýchavku většinou všichni poznají, ale málokdo ji sbírá. Přisuzují se jí protirakovinné účinky, pomoc při urologické léčbě a kožních potížích. Jedlá je, pokud je při rozkrojení pevná a uvnitř bílá. Pýchavky se konzumují po tepelné úpravě, na kožní problémy se osvědčila lihová tinktura.

Lesklokorka lesklá
Setkáte se s ní běžně pod názvem reishi. Tradiční čínská medicína ji považuje za božskou houbu nesmrtelnosti. Posiluje obranyschopnost organismu, prý působí preventivně proti nádorům, snižuje krevní tlak, má uklidňující účinky a funguje jako prevence stárnutí. Používá se odvar z plátků houby či lihová tinktura.

Hřib žlučník
Neoblíbený "hořčák" je krásná houba, která však svému nálezci většinou připraví nepříjemné zklamání. Přesto má tento hořký hřib své využití, a to především pomáhá při žaludečních nevolnostech a při průjmech. Houbu stačí usušit a rozdrtit nebo rozemlít. A protože polknutí, byť malého množství prášku je odporné, lze práškem naplnit želatinové kapsle, které se dají koupit v lékárně.